Система моніторингу викидів парникових газів може бути створена в Україні до 2018 року

Система моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів може бути створена в Україні до 2018 року, після чого, не раніше ніж за два роки, буде запущена внутрішня система торгівлі квотами на викиди, створення якої передбачено Угодою про асоціацію між Україною і Європейським Союзом. Про це на прес-конференції повідомив заступник міністра екології та природних ресурсів із питань євроінтеграції Микола Кузьо.

«Першим компонентом є ухвалення національного законодавства – проекту закону «Про систему моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів», включаючи визначення уповноважених органів та акредитації верифікаторів. Далі йдуть підзаконні акти Кабміну… Якщо говорити про терміни, то проект закону і підзаконні акти ми плануємо розробити та внести до кінця цього року, і впродовж двох років із моменту впровадження системи моніторингу та верифікації будуть розроблені пропозиції щодо законодавчого забезпечення впровадження системи торгівлі викидами», – сказав Кузьо.

Не пропустіть:  Електротранспортний прорив

У свою чергу, міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак наголосив на важливості поетапного впровадження цих систем.

«Той досвід, який показують наші сусіди, говорить про те, що Україна сьогодні ще не готова до впровадження системи торгівлі. Ми вирішили почати з системи моніторингу, звітності та верифікації, як першого етапу з подальшим застосуванням системи торгівлі, – сказав Семерак. – Система торгівлі може стати потужним інструментом розвитку і зміни економіки, так само вона може не спрацювати і залишитися мильною бульбашкою. Не хочеться, щоб відбувся другий сценарій, хочеться використовувати цей потужний інструмент ефективно».

Вже на кінець 2017 року ми плануємо винести на розгляд Уряду та Парламенту проект Закону України “Про систему моніторингу, звітності та верифікації парникових газів”, – розповів Семерак.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir