Експерти відмітили прогрес України з оцінки транскордонного впливу АЕС

На початку квітня Мінприроди надіслало офіційне оповіщення, яким розпочало транскордонну оцінку впливу на довкілля діяльності двох АЕС в Україні  (Запорізької та Южно-Української) у відповідності до Конвенції Еспо. Таке оповіщення було надіслане Польщі, Словаччині, Румунії, Білорусі, Молдові, Австрії та Угорщині, зазначає Ресурсно-аналітичний центр «Суспільство і довкілля».

«Формально, об’єктом оцінки впливу на довкілля є діяльність вказаних АЕС на етапі життєвого циклу «експлуатація». Водночас, проведення оцінки впливу на довкілля діючих АЕС пов’язане із продовженням строків експлуатації окремих блоків. В оповіщенні безпосередньо зазначено, що результати транскордонних консультацій, у тому числі громадського обговорення у відповідних країнах, будуть враховані під час прийняття рішення щодо продовження строків експлуатації 3 блоку ЮУАЕС та 3-6 блоків ЗАЕС», йдеться у повідомленні.

В організації акцентують, що проведення  оцінки впливу на довкілля АЕС є надзвичайно важливим кроком і свідчить про системні зрушення у цьому напрямку роботи з боку НАЕК «Енергоатом» та усіх відповідних державних органів.

«Хоч наразі незрозуміло яким чином результати оцінки та консультацій можуть вплинути на рішення щодо продовження строків експлуатації окремих блоків, розпочатий процес може дати багато цікавих результатів», – додають РАЦ «Суспільство і довкілля».- «Зокрема, під час будівництва АЕС в радянські часи оцінки впливу на довкілля не проводилось (окрім радіаційного впливу). Нові дослідження, які є складовою розпочатого процесу, можуть дати поштовх публічним та науковим дискусіям щодо впливу діяльності АЕС на довкілля та здоров’я населення».

Не пропустіть:  Лідери екологічних НУО закликають Порошенка підписати закон про оцінку впливу на довкілля

Довідка:

Конвенція Еспо – це міжнародна угода, яка вимагає проведення оцінки транскордонного впливу на довкілля щодо окремих видів діяльності. Україна має певні труднощі в виконанням положень Конвенції, особливо у ядерній сфері. Ситуація ускладнилась реформою системи оцінки впливу на довкілля.

Низка екологічних організацій, серед яких Національний екологічний центр України та Екоклуб-Рівне, відстежують дотримання Україною вимог Конвенції при прийнятті рішень стосовно продовження термінів експлуатації АЕС.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir