Україна розроблятиме Морську стратегію за стандартами ЄС

Україна розпочала запровадження сучасної європейської системи морського екологічного моніторингу та розробляє нову Морську стратегію, яка базується на європейських принципах. Про це «Екопростір» дізнався під час прес-конференції міністра екології Остапа Семерака.

Державну політику щодо охорони морського середовища  Україна запроваджуватиме у відповідності з вимогами Рамкової Директиви ЄС про Морську Стратегію. Цей документ Україна зобов’язана імплементувати у повному обсязі згідно з Угодою про асоціацію з ЄС.

Відповідно до Рамкової директиви про Морську Стратегію визначено певний стандарт для морського середовища –  Гарний Екологічний Стан (ГЕС), який визначається за 11 так званими «дескрипторами гарного екологічного стану» та понад 60-ма показниками з поетапним підходом для досягнення поставлених цілей протягом 6 років.

Семерак нагадав, що існує  чіткий перелік рекомендацій з боку ЄС для України щодо збереження та охорони морських акваторій:

– ухвалити свою Морську Стратегію та виконати первинну (базову) оцінку стану своїх морів, щоб встановити ступінь їх відхилення від ГЕС;

– до кінця 2020 має вже працювати національна програма постійного моніторингу стану морського довкілля, яка охоплюватиме всі понад 60 індикаторів та всі 11 дескрипторів ГЕС;

– до кінця 2021 має бути затверджений Урядом детальний перший 6-річний план заходів із досягнення ГЕС.

«Наразі ми навіть трохи випереджаємо очікуваний графік імплементації Морської Директиви ЄС. Ми  вже підготували  проект майбутньої Постанови Уряду про Морську Стратегію та розробили анотовану структуру майбутньої Морської Стратегії», – зазначив очільник мінприроди.

За словами міністра, активну допомогу в імплементації Морської Директиви надає Єропейський Союз.

«Удосконалення екологічного моніторингу Чорного моря» (EMBLAS-ІІ), покликаного допомогти Україні та Грузії у виконанні зобов’язань як асоційованих з ЄС країн по імплементації Морської Директиви, група міжнародних екологів виконала Національний пілотний моніторинг в українських водах та Спільні українсько-грузинські дослідження відкритого моря», – сказав він.

Семерак акцентував увагу на результатах міжнародної експедиції з перевірки екологічного стану Чорного моря.

«Промислові відходи, залишки пестицидів, фармацевтичної і навіть парфумерної продукції, і звісно, всюди присутній пластик. Це не весь перелік речовин у Чорному морі, виявлених міжнародною експедицією.», – розповів він.

Загалом, 73% – морського дна, за результатами досліджень в акваторіях, відповідають критеріям “хорошого екологічного стану”, 27% – перебувають у незадовільному стані. Одним із основних джерел забруднення акваторії Чорного моря  є води Дунаю. «Для нас це є чітким сигналом для активізації нашої присутності в рамках Дунайської стратегії», – сказав міністр.

Не пропустіть:  ЄБРР готовий виділити 20 млн євро на вирішення львівської сміттєвої кризи

Міністр закликав громадськість взяти активну участь у розробці Морської стратегії України. Документ вже доступний для обговорення на сайті мінекології.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir