До плану дій уряду вперше включено екологічні пріоритети

На позачерговому засіданні Кабінету міністрів 3 квітня схвалено Середньостроковий план дій, до якого вперше за часи незалежності України включено питання з охорони навколишнього природного середовища. Про це Екопростору стало відомо з facebook сторінки міністра екології Остапа Семерака.

Такі кроки українського Уряду ставлять нашу державу в один ряд із тими країнами світу, в яких питання охорони навколишнього середовища, боротьби зі зміною клімату стоять в першочергових пріоритетах після боротьби з тероризмом. Рішення Кабінету Міністрів – це  підтвердження того, що ми  рухаємося в правильному напрямку“, – прокоментував подію міністр.

Кожен з пріоритетів має складові європейських стандартів, передбачених Угодою про Асоціацію ЄС.

Це, зокрема, збереження природної спадщини, що передбачає збільшення територій національних  природних парків, заповідників та заказників, і підвищення  рівня охорони  окремих видів  флори і фауни.

До плану включене стале управління водними ресурсами, яким передбачено реформування державної системи управління у сфері охорони вод, раціонального використання водних ресурсів шляхом переходу від адміністративно-територіальної моделі управління до басейнового управління. Все це дасть можливість створити умови для ефективного та заощадливого використання водних ресурсів.

Належне екологічне врядування  передбачає   визначення цілей  національної екологічної політики до 2030 року.

За словами Міністра екології та  природних ресурсів, фактичний стан державного управління в сфері охорони навколишнього природного середовища не забезпечує повноцінного доступу громадян України до інформації про стан довкілля та наявних екологічних ризиків для безпечної життєдіяльності. Існуюча система управління охорони навколишнього природного середовища формується навколо її окремих галузей, що не дає належної можливості  надання  якісної та повної інформації про стан довкілля.

Впровадження інтегрованої електронної системи екологічного врядування з урахуванням європейських підходів до управління екологічною інформацією усуне «розпорошеність» екологічної інформації  між  різними органами виконавчої влади”,- зазначив Семерак.

Включено пріоритет стосовно розвитку мінерально‑сировинної бази України. Він спрямований  на  забезпечення національної економіки  ресурсами  власного видобутку, з дотриманням  екологічних вимог.

Не пропустіть:  В Україні розпочато 200 процедур оцінки впливу на довкілля за європейським стандартом

Ще одним пріоритетом є запобігання зміні  клімату.

Розроблений план передбачає поступове впровадження моделі скорочення викидів  парникових газів та адаптації до зміни клімату.

Шостим пріоритетом  є ефективне та безпечне поводження з відходами, що передбачає перехід на європейську практику поводження з відходами, впровадження принципів “циклічної економіки”, дозволить вирішити низку загальнонаціональних проблем, пов’язаних з безконтрольним накопиченням та захороненням відходів, масовим утворенням стихійних сміттєзвалищ, тотальним порушенням вимог екологічної безпеки при поводженні з відходами.

Вперше за роки незалежності у плані дій уряду враховані екологічні питання

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir