Кулеба та віцепрезидент ЄК обговорили участь України в Європейському зеленому курсі

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів телефонну розмову з виконавчим віцепрезидентом Європейської Комісії Франсом Тіммермансом, під час якої сторони обговорили участь України у реалізації Європейської зеленої угоди та подальшу інтеграцію нашої держави в енергетичний ринок ЄС.

Як повідомляє пресслужба МЗС України, Кулеба запевнив у підтримці Україною курсу ЄС на досягнення кліматично-нейтральної економіки до 2050 року та відзначив, що Європейський зелений курс займає одне з важливих місць на порядку денному Уряду.

Окрему увагу сторони приділили відновлювальним джерелам енергії, зокрема, водню.

За словами Кулеби, Україна має потенціал стати одним з ключових постачальників водню на ринок ЄС, використовуючи потужності української газотранспортної системи.

Віцепрезидент ЄК зазначив, що реалізація Європейської зеленої угоди залишається пріоритетом попри наслідки пандемії коронавірусу. За його словами, Брюссель приділяє все більше уваги використанню водневої енергії як одному з дієвих способів зробити європейську економіку кліматично нейтральною до 2050 року.

“2х40 ГВт зеленого водню для Європейської зеленої угоди” – це ініціатива Європейської промислової асоціації Hydrogen Europe, оприлюднена 15 квітня 2020 року. Її суть полягає у стимулюванні масового виробництва електролізерів і підтримки виробництва зеленого водню. Ініціатива може розглядатися як потужний актив для впровадження Європейської зеленої угоди.

Зокрема, йдеться про можливість розміщення в Україні до 40 ГВт потужностей з виробництва зеленого водню до 2030 року.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir