НКРЕКП представила два сценарії розв’язання проблем у “зеленій” енергетиці

Регулятор представив більш жорсткий і м’який сценарії вирішення проблем неконтрольованого зростання відновлюваної енергетики

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), представила два можливих сценарії вирішення проблеми в “зеленій” енергетиці. Перший сценарій – більш жорсткий, другий – м’якший, але зі своїми нюансами.

Про це повідомив член НКРЕКП Дмитро Коваленко 5 травня на круглому столі з народними депутатами і т.в.о. міністра енергетики Ольгою Буславець.

Перший сценарій, відповідно до презентації регулятора, передбачає дев’ять кроків, спрямованих, щоб вирішити проблему неконтрольованого зростання відновлюваної енергетики (ВДЕ).

Серед них, зокрема, заборона будівництва нових “зелених” електростанцій поки не будуть побудовані в Україні додаткові маневрені потужності. Також регулятором пропонується знизити для всіх об’єктів ВДЕ “зелений” тариф до 8-9 євроцентів, ввести 100% відповідальність за небаланси й обмежувати без компенсацій 20% їх виробництва.

“Це рішення заощадить 15 млрд грн. Щоб убезпечити інвесторів від упередженого ставлення, ми пропонуємо виплачувати їм компенсації в залежності від їх прибутковості з маржею у 2% з урахуванням того, що вони зароблять у рамках роботи ринку. Після компенсації перейти на ціни  РДН [ринок на добу вперед, один із сегментів оптового енергоринку]”, – сказав Коваленко.

Презентация НКРЭКУ (скриншот из видео)

Серед інших запропонованих кроків НКРЕКП – скасування пільгової категорії споживання до 100 кВт-год для населення з 2021 року (якщо споживач споживає протягом місяця менше 100 кВт-год, за один кіловат електроенергії він має платити 90 коп/кВт-год, якщо більше – 1,7 грн), а також створення стратегічного резерву в 7 млрд грн, заклавши ці гроші в тариф на передачу електроенергії для Укренерго.

Не пропустіть:  З початку року кількість домашніх сонячних панелей зросла на 18%

Другий варіант, зокрема, передбачає сім кроків. Він за словами, Коваленка, більш м’який, але також передбачає заборону на будівництво нових “зелених” електростанцій і створення 7 млрд грн резерву.

Також цим сценарієм пропонується обрізати “зелений” тариф для на СЕС на 30%, а для ВЕС – на 15%, ввести відповідальність за небаланси і 20% обмеження виробництва без оплати.

Крім того, другий варіант передбачає скасування пільгового споживання електроенергії для населення, але не з 2021 року, а з липня 2020-го.

Презентация НКРЭКУ (скриншот из видео)

“Ми це обговорюємо вже півроку. Але за цей час додалося понад 1500 мВт “зелених” потужностей. Дуже складно відкотити назад уже побудовані об’єкти і ті, що працюють. Незрозуміло, що буде з об’єктами, котрі буде побудовано до врегулювання проблеми. Тому терміновість цього рішення – дуже важлива”, – додав він.

Презентация НКРЭКУ (скриншот из видео)

Джерело: Ліга

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir