Верховна Рада підтримала законопроект про доступ громадян до берегів водойм

Верховна Рада підтримала законопроект про забезпечення безперешкодного доступу громадян до узбережжя водних об’єктів для загального водокористування.

За відповідний закон №0869 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення безперешкодного доступу громадян до узбережжя водних об’єктів для загального водокористування” проголосували у другому читанні та в цілому 314 народних депутатів.

Законопроект, зокрема, вносить зміни до Водного та Земельного кодексів та до Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Згідно з ухваленими змінами, забороняється обмеження загального водокористування, зокрема обмеження купання та плавання на човнах любительського та спортивного рибальства, причалювання до берега у світлий період доби у зв’язку із перебуванням земельних ділянок прибережних захисних смуг (пляжні зони) у використанні юридичних або фізичних осіб, крім випадків, передбачених законом.

Відповідно до ухваленого законопроекту, громадянам забезпечується безперешкодний і безкоштовний доступ до узбережжя морів, морських проток, лиманів та островів у внутрішніх морських водах у межах пляжних зон, до берегів річок, водойм і островів, крім земель охоронних зон, зон санітарної охорони, санітарно-захисних зон і зон особливого режиму використання земель.

Також передбачено, що обмеження безперешкодного або безкоштовного доступу громадян до узбережжя морів та інших водних об’єктів тягне за собою накладення штрафу на громадян від 200 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб від 400 до 700 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У разі, якщо подібні обмеження застосовано повторно протягом року після притягнення до адміністративної відповідальності, то вони тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 400 до 700 неоподатковуваними мінімумів доходів громадян і на посадових осіб від 700 до 1000 неоподатковуваними мінімумів доходів громадян.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir