У Парламенті зареєстровано законопроект про зелені облігації

У Верховній Раді зареєстровано законопроект № 2284, яким передбачається запровадження зелених облігацій в Україні та встановлення правил для учасників цього ринку.

Ініціатори законопроекту – Гетманцев Данило, Кінзбурська Вікторія, Заблоцький Мар’ян, Устенко Олексій, Дубінський Олександр, Василевська-Смаглюк Ольга. Усі – представники партії “Слуга Народу”.
Головним комітетом визначено Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики.

Документ, зокрема, визначає:

  • поняття зелених облігацій та екологічно чистих проектів (із визначенням конкретних напрямів, на які можуть спрямовуватись кошти, залучені від емісії таких облігацій);
  • коло емітентів зелених облігацій (із визначенням правового режиму для тих, хто реалізує або фінансує екологічно чисті проекти);
  • принципи розкриття інформації емітентами, процедури звітності та використання надходжень, що будуть залучені від інвесторів на фінансування та/або рефінансування витрат екологічно чистих проектів;
  • захист прав інвесторів, які вкладають кошти у зелені облігації.

Як показує світова практика, запуск ринку зелених облігацій дає країнам доступ до великого пулу інвесторів і сприяє виконанню цілей та міжнародних зобов’язань у «чистій» енергетиці, енергоефективності, охороні довкілля, – коментують законодавчу ініціативу в Держенергоефективності.

З метою стимулювання розвитку такого ринку в Україні та підвищення його інвестиційної привабливості Держенергоефективності також підготовлено проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Концепції запровадження ринку зелених облігацій в Україні та затвердження плану заходів щодо її реалізації», що опрацьовується із Міністерством енергетики та захисту довкілля України.

Зокрема, проект акту окреслює концептуальне бачення щодо організації та розвитку ринку зелених облігацій в Україні, а також дає підстави для розроблення інших нормативно-правових актів у цій сфері та проведення окремих організаційних заходів.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir