Експерти закликають доопрацювати урядову Програму дій для успішного виконання Угоди про асоціацію

Фото: УКМЦ

Експерти коаліції «Енергетичні реформи» представили результати аналізу урядової п’ятирічної Програми дій на відповідність Угоді про асоціацію у секторах енергетики та довкілля.

Про це йшлося під час брифінгу «Відповідність урядового плану вимогам Угоди про Асоціацію в енергетиці», організованого коаліцією експертів «Енергетичні реформи».

ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЬ

Експерти  «Енергетичних реформ» вважають, що задекларовані цілі з енергоефективності в урядовій програмі діяльності на наступні роки станом на сьогодні містять лише лозунги та перспективні завдання.

«У представленій програмі відсутні конкретні інструменти та механізми досягнення цілей. Мінрегіон має 7 цілей, які передбачають критерії досягнення та завдання, але чітких заходів та конкретних очікуваних результатів немає. 8 цілей та механізмів їх досягнення новоствореним Міністерством енергетики та захисту довкілля України не містять взагалі конкретних завдань, не кажучи вже про чіткі заходи», – наголосила експертка коаліції, координаторка енергетичних програм Громадянської мережі «ОПОРА» Тетяна Бойко.

Водночас серед переваг нинішньої Програми уряду учасники коаліції відзначили ініціативу  розроблення довгострокової стратегії термомодернізації житла та бази даних енергетичних та експлуатаційних характеристик будівель.

ДОВКІЛЛЯ

У сфері охорони довкілля урядова програма містить 6 цілей. Проте вони далеко не завжди мають конкретні цільові показники, а про шляхи і методи досягнення доводиться лише здогадуватись.

«Програма могла б бути більш сфокусованою і містити конкретні пріоритети. Із семи загальних цільових показників програми, один екологічний і стосується зменшення рівня забруднення довкілля принаймні на 20%, проте не зрозуміло, про яке саме забруднення йде мова», – зауважила експертка коаліції «Енергетичні реформи», голова правління ресурсно-аналітичного центру «Суспільство і довкілля» Наталія Андрусевич.

Щодо окремих секторальних питань, найбільш предметно викладені завдання щодо промислового забруднення. Мова йде і про впровадження інтегрованого дозволу та використання найкращих доступних технології, і про виконання Національного плану скорочення викидів від великих спалювальних установок. В програмі можна знайти окремі положення, що стосуються відкритості даних про суб’єктів господарювання та доступу до геоінформації. Щодо сфер атмосферного повітря та охорони природи, то вони містять лише окремі заходи, за допомогою яких можуть бути імплементовані відповідні директиви.

  • Експертні висновки ґрунтуються на результатах регулярного моніторингу імплементації Україною Угоди про асоціацію з ЄС у сферах енергетики та довкілля. Учасники шести робочих груп є відповідальними за експертизу та надають найновішу інформацію про реформи та відповідні аналітичні продукти.
  • До складу коаліції входять: громадська організація «ДІКСІ ГРУП», громадянська мережа «ОПОРА», всеукраїнська громадська організація «Енергетична Асоціація України», ресурсно-аналітичний центр «Суспільство і довкілля» та асоціація «Європейсько-Українське агентство».
  • Результати регулярного моніторингу імплементації Україною Угоди про асоціацію з ЄС у сферах енергетики та довкілля, а також аналітичну записку «Створення нафтових резервів: годі зволікати» можна знайти на офіційному сайті коаліції «Енергетичні реформи» (http://enref.org/)

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir