Екологічні організації – члени РПР запропонували депутатам порядок денний екологічної політики

Громадські експерти презентували народним депутатам ключові пріоритети у сфері охорони довкілля. 

Щоб зберегти довкілля і покращити екологічну ситуацію в Україні, слід імплементувати горизонтальні (посилити екологічний контроль та відповідальність за порушення природоохоронних норм) та секторальні реформи (налагодити ефективну переробку відходів, вдосконалити лісоохоронне законодавство тощо). На цьому наголосили експерти ГО “Екологія-Право-Людина” під час зустрічі з народними депутатами 24 вересня.

Горизонтальні зміни

Екологічна свідомість 

76% опитаних вважають, що стан довкілля у певній мірі впливає на життя та здоров’я людей, при цьому більше 43% респондентів визнали, що спалюють суху рослинність, чим відповідно забруднюють атмосферу.

Екологічний контроль 

Однією з причин високого рівня забруднення є недієвість екологічного контролю, який не дозволяє належним чином виявити порушення та винних осіб і притягнути їх до відповідальності.

Екологічний моніторинг 

На сьогодні практично відсутні дані про стан елементів довкілля, про обсяги та джерела забруднення водних об’єктів, атмосферного повітря, ґрунтів.

Прозорість та підзвітність органів влади 

В Україні не гарантовані належним чином права людини на доступ до екологічної інформації, на участь на участі в ухваленні рішень щодо довкілля. 

Секторальні зміни

Управління відходами 

Україна займає останнє місце серед європейських країн з управління відходами. У 2017 році в Україні утворилося 9,91 млн. т. побутових відходів, з них 9,25 млн. т. захоронено на сміттєзвалищах, що складає 93,3 % від загальної кількості утворених відходів. 

Охорона дикої природи 

До 2020 року, відповідно до Державної стратегії регіонального розвитку, необхідно підвищити показник заповідності із 7 до 15 %, але темпи заповідання вкрай низькі через тривалу процедуру погодження землекористувачів. 

Зміна клімату 

Нині в Україні відсутня єдина узгоджена політика з питань зміни клімату, а кліматичні заходи фактично не фінансуються з державного бюджету. 

Лісове господарство 

В Україні відсутня стратегія розвитку лісової галузі, лісове законодавство досі не узгоджене із земельним, природоохоронним, а більшість лісогосподарських норм та правил є застарілими.

Першим пріоритетом комітету Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування є реформа екологічного контролю, запевнив голова комітету, народний депутат від “Слуги народу” Олег Бондаренко. За його словами, Кабінет Міністрів має прийняти постанову про скасування ліквідації Державної екологічної інспекції. 

Другий пріоритет – вирішення проблеми з управлінням відходами. Найближчим часом маємо намір подати на розгляд пакет законопроектів у цьому напрямку. Сподіваємося ухвалити його до кінця року, – каже Бондаренко, додавши, що також готується законопроект про легалізацію видобутку бурштину.

Лакмусом ефективної співпраці влади з громадськістю буде ухвалення законопроекту про державний екологічний контроль, вважає заступник голови комітету Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування, нардеп від “Слуги народу” Олександр Маріковський.

Ми залучаємо найкращі громадські організації, які реально готові долучитися до розробки якісних законопроектів, – додав він. 

Детальніше із пропозиціями експертів до Верховної Ради в екологічному напрямку можна ознайомитися у “Програмі дій у сфері охорони довкілля для парламенту”.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir