Використання судових процесів щодо зміни клімату вже працює в 28 країнах – дослідження

У світових юрисдикціях поширюється практика використання судових позовів в питаннях зміни клімату як інструмент посилення кліматичних заходів, проте ці справи потребують ще більше доказів для доведення наслідків зміни клімату.

Як свідчать дані дослідження, щонайменше у 28 країнах світу вже застосовуються практики кліматичних судових процесів, й більше 75% таких справ зареєстровано в США (1023). Після США найбільше кліматичних справ було порушено в Австралії (94), Європейському Союзі (55) та Великобританії (53).

Дві судові справи автори зафіксували в Україні. Ініціаторами обидвох стало МБО «Екологія-Право-Людина»: проти Кабінету Міністрів України та Нацекоінвестагентства у 2009 році та проти Мінприроди у 2008 році.

Краъни та кількість судових проваджень, пов’язаних зі змінами клімату
Джерело: Grantham Institute

Найбільше позовів стосуються урядів, однак збільшується кількість справ проти найбільших компаній, що здійснюють викиди парникових газів.

«Стратегічні справи створені таким чином, щоб змусити уряди бути амбітнішими в питаннях клімату або впроваджувати певне законодавства, в той час як позови проти компаній вимагають компенсації за надані збитки», – вказують автори дослідження. Такі справи все частіше спричиняють появу кліматичної науки та наукових аргументів в залах судів, навіть коли це не стосується основної справи.

У кліматичному судочинстві найбільшу роль відіграють права людини та наукове підґрунтя. Крім цього, такі справи поширюють континентами. Декілька справ зареєстровано у країнах з низьким та середнім рівнем доходів. Рішення, прийняті в Колумбії та Південній Африці є новими та далекосяжними у своїх висновках та засобах захисту. Однак, автори документу ставлять під сумнів ефективність та результативність виконання цих рішень.

У документі йдеться, що зростання використання інструменту кліматичного судочинства мають заохочувати приватні компанії та інвесторів надавати більше ваги кліматичним ризикам. Так, в деяких юрисдикціях позивачі пред’являли позови до інвестиційних фондів та компаній за те, що вони не включали кліматичні ризики до прийняття рішень, та також не розкривали кліматичні ризики для своїх бенефіціарів.

Автори документу аналізували вибрані справи, пов’язані зі зміною клімату, за останні 12 місяців – з травня 2018 по травень 2019 року. Для аналізу користувалися базою Climate Change Laws – відкритим джерелом судових процесів у сфері зміни клімату, що постійно оновлюється. На момент аналізу в ній було 305 кліматичних справ з 27 країн світу (окрім США), та іншою базою даних таких справ Sabin Center for Climate Change Law. На травень 2019 року в ній нараховувалося 1023 справи зі Сполучених Штатів.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir