Закон про запровадження зелених аукціонів повернуто з підписом Президента

Президент України Петро Порошенко підписав закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії”.

Про це свідчать дані на сайті Верховної Ради.

Закон передбачає впровадження системи аукціонів для інвесторів відновлюваних джерел енергії (ВДЕ). Законодавчим актом система держпідтримки об’єктів альтернативної енергетики в вигляді “зеленого” тарифу на відпуск електроенергії замінюється системою аукціонів, в рамках якої підтримку держави буде отримувати інвестор, який запропонував найменший тариф на електроенергію, вироблену об’єктом.

Введення “зелених” аукціонів є настійною рекомендацією європейської спільноти для введення прогнозованого і справедливого механізму ціноутворення на електроенергії з відновлюваних джерел. Це – умова для відновлення кредитування “зелених” проектів міжнародними фінансовими установами.

Прийнятий закон передбачає запуск аукціонів з 1 липня 2019 року. Пілотний аукціон має відбутися не пізніше 31 грудня 2019 роки (до цього моменту має бути прийнято вторинне законодавство, зокрема порядок проведення торгів), місцем їх проведення визначено електронна торговельна система ProZorro.

Окрім того, під час розгляду закону, депутати залишили в ньому Поправку №24, яка запроваджує умову отримання «зеленого» тарифу для СЕС потужністю до 50 кВт – установлення їх на дахах, фасадах будівель та інших капітальних спорудах. Умова почне діяти з 2020 року. Тобто для наземних домашніх СЕС “зелений” тариф розповсюджуватися не буде.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir