Північний Льодовитий океан може повністю розтанути через 20 років

Група вчених з США та Великої Британії заявила про те, що під впливом Тихого океану, що нагрівається, Північний Льодовитий океан може повністю розтанути влітку. Це станеться раніше, ніж передбачалося.

Кліматичні моделі прогнозують, що лід над океаном вперше розтане в 2050 році. Нові ж дані показують, що це може статися вже через 20 років, пише Дзеркало тижня.

Вчені звернули увагу на коливання температури в тропічних областях Тихого океану. Вони змінюють її приблизно на 0,5 °С протягом 10-30-річного циклу. П’ять років тому цей цикл увійшов у фазу потепління. Цей процес впливає і на ситуацію далеко на півночі.

У ході дослідження вчені змоделювали зміну крижаного покриву Північного Льодовитого океану при коливанні, направленому на потепління і похолодання. Виявилося, що при зростанні температури в приекваторіальних областях Тихого океану повне розчищення Льодовитого океану до вересня може наступити раніше, ніж передбачалося до цих пір.

Дослідники відзначають, що головною причиною танення Льодовитого океану є викликане діяльністю людини глобальне потепління, тому точна дата першого танення океанських льодів також залежить від людей. Підвищення або зниження викидів парникових газів може прискорити або сповільнити цей процес.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir