ПРООН розпочав формування “зеленого” порядку денного для України

19 грудня у комітетах ВРУ відбувся старт обговорення “зеленого” порядку денного для України – пріоритетів політики у сфері охорони довкілля та сталої енергетики для України – із залученням представників Верховної Ради України, урядових інституцій, дипломатичних установ, бізнес-спільноти, науковців та експертів неурядових організацій.

Про це стало відомо під час презентації нового спільного дворічного проекту «Підтримка Парламенту України з питань сталої енергетики та охорони довкілля», який впроваджує Програма розвитку ООН та уряд Швеції. 

“Новий проект ПРООН/Швеції сприятиме посиленню потенціалу Парламенту України як одного з ключових партнерів у реалізації національних завдань, пов’язаних із ЦСР. По-перше, для виконання багатьох завдань буде потрібно вносити зміни до законодавства. По-друге, депутати краще за інших розуміють політичний і соціальний контекст, в якому вони працюють, і мають найкращу можливість визначити, що вони можуть і повинні зробити для того, щоб парламент зміг зробити значний внесок у реалізацію ЦСР”, – сказала Блерта Чела, Заступниця директора ПРООН в Україні.

Провідна роль Парламенту у вирішенні екологічних питань також підтверджується результатами соціологічного опитування: кожен четвертий українець вважає, що парламентарі мають найбільший вплив у цій сфері. На другому місці на думку опитаних – Уряд, на третьому – місцеві органи влади.

У Швеції ці питання є надзвичайно важливими: в країні існує загальний консенсус щодо пріоритетності екологічних питань та “зеленого” порядку денного для суспільства. Захист довкілля, покращення енергоефективності, боротьба зі змінами клімату та адаптація до них мають безпосередній вплив на економічний розвиток, збільшення кількості «зелених» робочих місць та покращення інвестиційного клімату в країні. Ми раді поділитися кращими практиками і досвідом у сфері енергоефективності, зменшення рівня промислового забруднення, управління та поводження з відходами і природними ресурсами”, – зазначив Мартін Хагстрьом,Надзвичайний і Повноважний Посол Швеції в Україні.

Не прогавити час закликав міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, зазначивши, що під час передвиборчих перегон потрібно більше приділяти уваги питанням охорони довкілля. 

В.о. голови парламентського комітету з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський наголосив на необхідності проведення інформаційної роботи серед його колег та населення з актуальності питань сталої енергетики та охорони довкілля. “Зелений порядок денний – це аксіома, й вона не потребує доведення, але потребує роз’яснення”, – сказав він. 

Не пропустіть:  В Україні до кінця року має запрацювати нова служба замість Держекоінспекції, - Семерак

Протягом останніх п’ятнадцяти років у парламентах суттєво збільшилася кількість груп парламентарів-однодумців, які представляють різні фракції та групи, створені політичними партіями. Такі міжпартійні групи надають можливість депутатам, які мають спільні інтереси, обговорювати просування законодавства та політики, що відображають ці інтереси, а також дозволяють долати міжпартійні бар’єри й розвивати діалог між парламентарями з різних фракцій, який би сприяв формуванню консенсусу та заохоченню спільних ініціатив як у рамках різних партійних груп, так і в парламенті в цілому. Міжфракційне депутатське об’єднання «Зелена енергія змін» було створено для актуалізації політичного дискурсу щодо «зеленого» порядку денного та підтримки «зелених» законодавчих ініціатив та законопроектів, зазначають в ПРООН. 

“Зелений» порядок денний – це те чого так не вистачає для забезпечення сталого розвитку України. Більшість законодавчих ініціатив не узгоджуються між собою: з одного боку, ми декларуємо відновлювальну енергетику, а з іншого – пропонуємо спалювати сміття за «зеленим» тарифом. Комплексний аналіз ініціатив, які матимуть вплив на довкілля, дозволить актуалізувати «зелені» питання в парламенті та гармонізувати прийняті законопроекти між собою”, – сказав Остап Єднак, народний депутат України, співголова МФО “Зелена енергія змін”. 

Зелені» питання повинні посісти гідне місце в політичних дебатах у 2019 році. Адже людей цікавить, яким чином політичні партії та їх лідери пропонують піклуватися про розвиток відновлювальних джерел енергії, енергоефективність, електротранспорт, органічне сільське господарство, циркулярну економіку, про захист довкілля і протидію зміні клімату та багато чого іншого важливого для країни”, – додав Олексій Рябчин, народний депутат, співголова МФО “Зелена енергія змін”. 

У рамках заходу відбулася дискусія між представниками парламенту, урядових інституцій, неурядових, експертних організацій та бізнес-асоціацій щодо ключових ініціатив, які відповідають першочерговим міжнародним зобов’язанням України та мають бути включені до пріоритетних питань «зеленого» порядку денного. Учасники дискусії погодилися, що основним орієнтиром мають бути Цілі сталого розвитку ООН, а робота експертно-аналітичної команди із залученням зацікавлених сторін має зосередитися довкола низки визначених тем.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir