Рада прийняла за основу революційний законопроект про “зелені” аукціони

Для великих “зелених” електростанцій участь в аукціонах буде обов’язковою. Переможці аукціонів будуть укладати договори на продаж згенерованої «чистої» електроенергії за аукціонною ціною на 20 років.

Парламент підтримав за основу в першому читанні законопроект № 8449-д “Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії”. За документ з другого разу проголосували 227 нардепів.

“Законопроект розроблений для створення конкурентних засад для надання підтримки проектам будівництва об’єктів відновлюваної енергетики та досягнення балансу інтересів суспільства і споживачів електричної енергії та інших учасників ринку”, – йдеться у пояснювальній записці. Очікується, що прийняття закону зменшить навантаження на ціну електроенергії.

“Досягається мета наближення українського законодавства до законодавства ЄС з надання допомоги в сфері енергетики”, – йдеться в записці.

Документом пропонується визначити, що починаючи з 1 січня 2020 року отримання підтримки для суб’єктів господарювання, які реалізують в сфері ВДЕ проекти певної величини, можливе виключно за участю таких суб’єктів в аукціоні з розподілу квоти підтримки і їх перемоги.

Кабміну доручено забезпечити проведення в 2019 році пілотного аукціону.

Участь буде обов’язковою для проектів:

– з 2020 р. – СЕС більше 10 МВт та ВЕС більше 20 МВт;

– з 2021-2022 р. – СЕС більше 5 МВт та ВЕС більше 20 МВт;

– з 2023 р. – СЕС більше 1 МВт і ВЕС більше 3 МВт.

Також планується передбачити, що розміри щорічних квот визначаються, виходячи з цільових показників розвитку відновлюваної енергетики, встановлених міжнародними зобов’язаннями України, Енергетичною стратегією України, і з урахуванням результатів оцінки оператором системи передачі відповідності (достатності) генеруючих потужностей і плану розвитку системи передачі. У щорічній квоті визначаються окремо частки для проектів СЕС, проектів ВЕС і проектів інших видів ВДЕ.

Пропонується встановити, що Кабмін щорічно до 1 грудня встановлює розмір щорічної квоти державної підтримки на наступні п’ять років поспіль.

Крім того, законопроектом передбачається:

– збільшити потужність встановлення СЕС та ВЕС приватних домогосподарств із 30 кВт до 50 кВт;

– спростити процедуру отримання «зеленого» тарифу для електроенергії із СЕС потужністю до 500 кВт на дахах, фасадах капітальних будівель, споруд;

– забезпечити прозорість приєднання «зелених» об’єктів шляхом введення строковості технічних умов на підключення до мереж.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir