Дайджест реформ 8-14 вересня

Екопростір публікує щотижневу рубрику “Дайджест реформ” у співпраці із Командою підтримки реформ при Міністерстві екології та природних ресурсів України.

МОЗ розробило рекомендації про те, як людям, котрі опинилися в зоні ураження хімічними викидами з заводу «Кримський титан», вберегти себе від їхніх наслідків, а у  МінТОТ розповіли, яка доля чекає на Крим після хімічної атаки. Нагадаємо, в мережі опублікували фотографії заводу “Кримський Титан” з висоти пташиного польоту

Мінприроди оцінили вартість створення нової системи моніторингу повітря

Львів повністю перейде на зелену енергетику до 2050 року. До ініціативи також долучились менші міста України – Житомир, Кам’янець-Подільський та Чортків.

Україна закріпила свій статус серед світових лідерів у новому глобальному кліматичному русі, – повідомляє Мінприроди

Восени Парламент має розглянути розроблений Мінприроди закон про озоноруйнівні речовини та фторовані гази.

Є три ключові принципи законодавчого регулювання у цій сфері:

  • заборона виробництва озоноруйнуючих речовин та поступове зменшення обсягів їх використання;
  • запобігання витокам та викидам озоноруйнівних речовин та фторованих парникових газів (періодичні перевірки обладнання, навчання персоналу, що проводить перевірки);
  • контроль здійснення операцій із контрольованими речовинами (квоти, моніторинг, звітування);

Для того аби досягти зменшення викидів озоноруйнуючих речовин та фторованих парникових газів необхідно вести послідовну державну політику, яка не буде “шоковою терапією” для бізнесу і даватиме реальні результати.

Відповідно до закону та міжнародних зобов’язань України виробництво озоноруйнівних речовин  — заборонене. Для використання (обслуговування обладнання, заправка, дозаправка) та поводження (транспортування, рециклінг, знешкодження) необхідно набути статусу оператора контрольованих речовин.

Для експорту та імпорту речовин необхідно отримати частку квоти та ліцензію Мінекономрозвитку. За задумом, запланована також заборона на імпорт та розміщення на ринку товарів, що містять контрольовані речовини (за винятком випадків встановлених законом), а також заборона виробництва, що з часом мають звести на нуль потребу у використанні озоноруйнівних речовин. Інше не менш важливе застереження — вже ввезені товари можуть бути легально реалізовані на ринку.

Міненерговугілля удосконалить законопроект, що запроваджує нову модель підтримки відновлювальної енергетики

ЄБРР підтримує ініціативу України щодо переходу на систему «зелених» аукціонів, – Сергій Савчук

На Кіровоградщині виділили землю під сонячні станції загальною потужністю 21МВт, біля Галича (Івано-Франківська область) побудують дві сонячні станції потужністю 9,5 МВт, землю для будівництва сонячних станцій виділили й на Одещині

В Україні спростили вимоги до експертизи проектів вітряних станцій

Tesla Model 3 стала найуспішнішим електромобілем в історії

Студія FREISCHÄRLER запропонувала концепцію міста на воді, всі будівлі “містечка” зроблені з переробленого пластику.

У Нідерландах відкрили дорогу з переробленого пластику

У Новояворівську запрацювала сортувальна лінія сміття

Сміття в океані “виловлюватиме” плавучий колектор, створений компанією Ocean Cleanup

В Грузії заборонили використання одноразових поліетиленових пакетів

Вітряні та сонячні електростанції можуть озеленити пустелю Сахару

Китай вивів на орбіту супутник для океанологічних спостережень

В ООН на 70% впевнені у тому, що до кінця року на планеті різко зміниться клімат

“До потопу” (Before the Flood)

Мабуть, сцени повільного замерзання після краху “Титаніку” не лишили Леонардо Ді Капріо байдужим до льодовиків, бо у 2014 році він здійснив подорож в ім’я їх збеженення. Ні глобальній зміні клімату, потеплінню та таянню льодовиків – це ключові тези документального фільму “Before the Flood”, у якому Ді Капріо став продюсером і головним героєм.

Радимо дивитися фільм англійською із субтитрами, адже протягом стрічки можна буде послухати не тільки Леонардо, який став послом миру ООН з питань клімату, але й Папу Франциска, Барака Обаму та Ілона Маска.

Глибокі роздуми та шокуючі пейзажі гарантовані.

Дайджест не є офіційним документом, не є позицією Мінприроди, ЄБРР чи будь-якої іншої інституції ЄС. З питань змісту рубрики, із зауваженнями та пропозиціями прохання звертатися до комунікаційного спеціаліста Команди підтримки реформ — oleksandra.azarkhina@reforms.in.ua

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir