Дайджест реформ 1-7 вересня

Екопростір публікує щотижневу рубрику “Дайджест реформ” у співпраці із Командою підтримки реформ при Міністерстві екології та природних ресурсів України.

Уряд підтримав розроблений Мінприроди законопроект, який передбачає поступову відмову України від озоноруйнівних речовин

ЗМІ та у соцмережах повідомляють про кислотні дощі у Криму, окупаційна влада заявляє, що проблеми через випаровування на заводі “Титан”, а Міноборони України – звинувачують Росію у військових навчаннях, що спричинили викиди

У соцмережах запустили челлендж #Яприбрав_твояЧерга до Всесвітнього для чистих берегів

На Рівненщині буде створено новий Національний природний парк

Мінприроди виступає за відновлення екологічних перевірок

У Києві збудували першу в Україні енергоефективну та «розумну» школу, а Україна та Норвегія підписали договір про будівництво вітроелектростанції на Херсонщині

Стан земельних ресурсів України близький до критичного, – Президент Національної академії аграрних наук України Ярослав Гадзало

Українці вимагають доступу до чистої енергії: 17 міст долучилися до світової кліматичної мобілізації

Грецький острів Тілос до кінця 2018 року перейде на 100% відновлюваної енергії,  повністю на “зелену” енергію до 2045 року планують перейти й в  Каліфорнії

В Україні виробництво альтернативної електроенергії у липні зросло на 27% – Міненерго

Розвиток ринку електромобілів – новий напрям співпраці Держенергоефективності та Фонду енергоефективності Молдови

Голова Держенергоефективності представив досягнення у сфері енергоефективності, «чистої» енергетики за 4 роки, а також плани на майбутнє

В Україні зареєстровано гібрид кукурудзи для виробництва біоетанолу

У Тихому океані запрацює система очищення, що збирає 5 тонн пластику за місяць

«Україна без сміття» запускає експериментальний проект з утилізації проблемного пластику

Сумські вчені розробили нешкідливу органічну упаковку

У Бангкоку розпочалася позачергова сесія Рамкової конвенції ООН зі зміни клімату, де 198 країн продовжать роботу над Паризькою угодою

Глобальне потепління змінить ландшафт Землі до невпізнанності за 100 років – Newsweek

ВООЗ: зміна клімату призведе до 250 тис. додаткових смертей за рік
Земля тліє. Світ програє війну зі зміною клімату

Експерт Команди підтримки реформ Володимир Білоконь пояснив, яким чином Україна переналаштовується на стале управління та економне споживання водних ресурсів, і в деталях розписав на що слід звертати увагу аграріям.

Ще у 2008 році, після прийняття Пакету ініціатив ЄС з питань клімату й енергетики, Європейською комісією було започатковано ініціативу “Угода мерів”, відповідно до якої міста зобов’язуються вчинити заходи для сприяння сталому енергетичному розвитку. З часом концепція ініціативи охопила і питання пом’якшення зміни клімату, сприяння зменшенню кількості викидів парникових газів та адаптації до наявних змін клімату.

Кожне місто-учасник “Угоди мерів” має:

  • створити Базовий кадастр викидів
  • розробити та реалізувати План дій зі сталого енергетичного розвитку та клімату, що надає детальний опис кроків та заходів до 2030 року.

Очікуваними результатами ініціативи є заощадження енергії, а відповідно, і зменшення викидів парникових газів, надання населенню екологічно чистих і фінансово доступних енергетичних послуг, врахування в стратегічному розвитку міст заходів з адаптації до зміни клімату, створення постійних робочих місць, підвищення фінансової та соціальної стабільності, підвищення економічної конкурентоспроможності за рахунок розвитку бізнесу й інновацій, а також поліпшення якості суспільних послуг та інфраструктури.

Українські міста теж активно беруть участь в програмі. Станом на вересень 2018 року Угоду підтримують більше 180 міст-підписантів.

“Дім” (англ. Home) –  документальний фільм Люка  Бессона та Яна Артюса-Бертрана 2009 року випуску, заборонений для перегляду у 36 країнах світу.

“Дім” – це не просто історія про нашу планету. “Дім” – це вся безмежна палітра фарб живого світу з висоти пташиного польоту.

Фільм – правда. Правда про згубний вплив промислового виробництва, катастрофи техногенного характеру, наслідки військових дій – все те, що завдає непоправної шкоди нашому спільному Дому. В той же час це правда про те, наскільки дивовижна й неповторна наша планета.

Зйомки фільма тривали 18 місяців, за цей час знімальна група отримала відмову в зйомці в Китаї і Саудівській Аравії, втратила майже половину всіх відзнятих матеріалів в Індії і навіть потрапила у в’язницю  в Аргентині.

Але це того вартувало! 5 червня 2009 року фільм було презентовано на відкритих майданчиках одночасно в 87-ми країнах світу у Всесвітній день захисту навколишнього середовища.

Творці фільму “Дім” свідомо відмовилися від його комерційного використання, і він поширюється абсолютно безкоштовно. Ось що сказав про це режисер Ян Артюс Бертран: “Прибуток, який ми очікуємо від фільму, обчислюється не в доларах або євро, а в кількості людей, які його подивляться, які задумаються.”

https://www.youtube.com/watch?v=AdPYTeAaEnM

Дайджест не є офіційним документом, не є позицією Мінприроди, ЄБРР чи будь-якої іншої інституції ЄС. З питань змісту рубрики, із зауваженнями та пропозиціями прохання звертатися до комунікаційного спеціаліста Команди підтримки реформ — oleksandra.azarkhina@reforms.in.ua

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir