Рада скасувала екологічний контроль у портах

Верховна Рада ухвалила законопроект №7010 «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо запровадження механізму «єдиного вікна» і оптимізації здійснення контрольних процедур при переміщенні товарів через митний кордон України», який передбачає ліквідацію екологічного контролю при транскордонній торгівлі товарами.

Законопроект підтримало 259 народних депутатів.

Прийнятий законопроект скасовує санітарно-епідеміологічний контроль товарів, що переміщуються через митний кордон, який сьогодні фактично зведений до перевірки наявності висновку санітарно-епідеміологічної експертизи.

Документ містить норми, згідно з якими контроль фітосанітарної та ветеринарної служб при експорті будуть здійснюватися відповідно до вимог країни, в яку поставляється товар з України, а не в обов’язковому порядку. Випуск українською митницею експортних товарів на експорт після підписання тексту закону Президентом більше не буде залежати від завершення таких суміжних контролів екологами та фітосанітарною службою.

Не пропустіть:  Семерак пропонує Кабміну зняти мораторій на перевірку бізнесу екоінспекцією

Крім того, здійснення радіологічного контролю при імпорті передається в ведення Державної прикордонної служби. Такий контроль буде здійснюватися в пункті пропуску товару.

Основним завданням нового закону є повноцінне впровадження «єдиного вікна», що виражається у:

спрощенні процедури проведення контролю під час здійснення зовнішньоекономічних операцій;

скорочення кількості контролюючих органів в пунктах пропуску через державний кордон України та в місцях митного оформлення товарів і транспортних засобів всередині країни; 

зменшенні витрат суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності, які експортують товари з України; 

скорочення кількості дозвільних документів, які подаються при митному оформленні товарів і їх пропуску через митний кордон України.

Нагадаємо, ЄБА заявлала про незаконні дії Держекоінспекції у морських портах.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir