Дайджест реформ 27-31 серпня

Екопростір публікує щотижневу рубрику “Дайджест реформ” у співпраці із Командою підтримки реформ при Міністерстві екології та природних ресурсів України.

До цього часу  управління водними ресурсами в Україні  здійснювалося за адміністративно-територіальним поділом, наче річки теж мають кордони між областями та країнами. Рішення щодо екологічного стану та використання ресурсів річок приймалося обласними управліннями водних ресурсів, які підпорядковані Держводагентству. Кожен район сам собі управляє, а інтегрованого управління немає.

Нова система в Україні передбачає запровадження гідрографічного і водогосподарського районування території України. Зараз це починає впроваджуватися на практиці, зокрема, регіони розробляють плани управління річковими басейнами, виносять їх на громадське обговорення та відпрацьовують механізми його впровадження.

План управління річковим басейном (далі — ПУРБ) є ключовим документом, який містить розуміння того, що можна вважати річковим басейном, та має інструкцію з досягнення екологічних цілей при користуванні ріками. На рівні Кабміну був затверджений Порядок розроблення ПУРБів, який має відповідати Рамковій водній директиві ЄС. Всього до 2024 мають бути розроблені 9 планів для управління найбільшими ріками України.

До серпня 2024 року Мінприроди разом з Держводагентство має підготувати і подати на затвердження Кабінету Міністрів України 9 Планів управління річковими басейнами.

Перед поданням на розгляд до Кабінету Міністрів України кожен з зазначених проектів ПУРБ має пройти стратегічну екологічну оцінку та належне громадське обговорення. У випадку транскордонних річкових басейнів, відповідно до вимог Водної Конвенції ЄЕК ООН (Гельсінкі, 92), має бути започаткована процедура проведення дво- та багатосторонніх консультацій та інформування суміжних країн, що ділять територію транскордонного водного басейну, щодо питань розробки ПУРБ, тощо.

Восени 2018 планується публікація Концепції стратегії управління водними ресурсами, яка базується на сталому підході до користування водними ресурсами та басейновому принципу управління річками.

Держенергоефективності разом з представниками бізнесу та експертами у Комітеті ВРУ ПЕК напрацювали ключові положення нової системи «зелених» аукціонів

Уряд підтримав розроблений Мінприроди законопроект, який передбачає поступову відмову України від озоноруйнівних речовин

У Чернівцях планують створити екологічні парковки

У Києві розпочали прийом заявок на конкурс із визначення інвестора на будівництво сміттєпереробного заводу

Мінприроди роз’яснило як залучати громадськість до екологічної оцінки державних і місцевих програм і планів

Держенергоефективності у серпні відшкодувало учасникам програми «теплих кредитів» 60 млн. гривень, однак українські банки призупинили їх подальшу видачу у зв’язку з вичерпанням коштів, передбачених на 2018 рік.

Facebook оголосив про намір повністю перейти на відновлювану енергію та зобов’язався скоротити викиди парникових газів на 75% до 2020 року

Канадські вчені створили «сонячні» бактерії, які допомагають виробляти електроенергію в похмурі дні

В Гамбурзькому терміналі протестували Becker LNG PowerPac — альтернативне джерело живлення у порту

У Києві стартує табір TeslaCamp, що живиться з відновлюваних джерел енергії

У Кам’янець-Подільському запрацювала біогазова установка, яка вироблятиме електроенергію із сміття

Виробники біометану пропонують прирівняти його виробництво до відновлювальних джерел енергії

В Одеській області будують комплекс зі зберігання і перевалки скрапленого газу

Які технології доступні українським енергокомпаніям? Поради від SAP

У Луцьку встановили перші контейнери для роздільного збору сміття, до роздільного сортування приходять й у Дрогобичі

Екологи нарахували ₴4,8 млн збитків від стихійного сміттєзвалища у Сколе

Харківські програмісти випустять додаток для сортування сміття. Розробники обіцяють запустити додаток через кілька місяців

Менеджери торгових мереж України розказують про заходи із зменшення використання поліетиленових пакетів

Greenpeace розкритикував кліматичну політику Ангели Меркель.

Замість того, щоб взяти на себе лідерство по захисту клімату в Європі, відмовитися від використання вугілля і двигунів внутрішнього згоряння, вона має намір заблокувати кліматично цілі на рівні ЄС.”

Вперше вчені зареєстрували розкол найдавнішого льоду Арктики

NASA опублікувало аерозольну карту атмосфери Землі

Зміна клімату робить дерева великими і крихкими

У Празі використовують унікальний метод боротьби з забрудненням повітря

Експерти Команди розмірковували про становлення української екологічної політики та пропонують усім бажаючим долучитися та запропонувати свої варіанти найважливіших подій, які сформували екологічне регулювання сучасної України.

Таймлайн тут.

“ВОЛЛ·І” (англ. WALL·E) —  анімаційний науково-фантастичний фільм про робота на ім’я ВОЛЛ·І, який призначений для очищення Землі від відходів у далекому майбутньому.

На 2100 людство остаточно засмітило Землю. Мабуть, провалилися усі реформи з управління відходами, сортувати сміття, окрім кількох країн, ніхто не навчився і жити на планеті стало неможливо. Робот Волл-і має прибирати планету — звільняючи місце, сортуючи та перебираючи. І хоча сюжетна лінія точиться навколо гуманістичних ідей, вічного питання кого вважати особистістю, хто може любити та мріяти, у фундаменті є одна велика проблема — нездатність людини цінувати те, що дається їй у дар.

І все ж надія є у фільмі, і у нашій системі управління відходами, яка навіть не чекатиме 2100, а має у повну силу запрацювати вже у 2030.

Дайджест не є офіційним документом, не є позицією Мінприроди, ЄБРР чи будь-якої іншої інституції ЄС. З питань змісту рубрики, із зауваженнями та пропозиціями прохання звертатися до комунікаційного спеціаліста Команди підтримки реформ — oleksandra.azarkhina@reforms.in.ua  


Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir