10 українських міст приєднаються до Всесвітньої мобілізації на захист клімату у вересні

8 вересня жителі міст та містечок по всьому світу візьмуть участь у більш ніж 500 заходах в рамках найбільшої кліматичної мобілізації під назвою «Дій за клімат!». 

Найбільша кліматична мобілізація «Дій за клімат!» Пройде на п’яти континентах і задіє тисячі громадян України, Грузії, Таджикистану, Білорусії та Молдови.

“У нашій країні на вулиці своїх міст вийдуть жителі Києва, Кам’янця-Подільського, Івано-Франківська, Хмельницького, Львова, Полтави, Запоріжжя, Рівного та Вінниці. Ці міста вже офіційно підтвердили свою долученість до світової мобілізації”, – повідомляють організатори акції “Дій за клімат” від 350.org в Україні. 

Мета жителів – показати готовність кожного вживати заходи, які стабілізують клімат у місті та зменшуватимуть викиди небезпечних парникових газів. Більше того –жителі готові спонукати місцеві органи влади негайно визнати проблему зміни клімату та адаптацію до неї як пріоритет місцевої політики. Почати невідкладно розробляти плани і стратегії по запобіганню подальших кліматичних катастроф.

“Громадськість в Україні вже визначає зміни клімату як пріоритет. Для того щоб зміни клімату стали реальним стимулом до розвитку українців потрібні комплексні стратегії та плани в муніципалітетах. До їх формування повинні залучатися і місцева влада, і бізнес і жителі – всі “,- зазначив Ілля Єременко, голова Української  Кліматичної Мережі.

Українським громадам вже є з кого брати приклад, стверджують організатори події. Цього червня місто Житомир першим в Україні підписали меморандум з міжнародною кліматичною організацією 350.org, чим офіційно заявили про ціль до 2050 року перейти на 100% споживання відновлюваної енергії. 

“Перехід на відновлювану енергію (ВДЕ) і локальна адаптація до змін клімату не відбудуться за один день, але вже більше 100 міст світу фактично перейшли на 100% ВДЕ, понад 7000 міст дали зобов’язання розробити плани по клімату і енергії в містах, більше 180 міст вже розробляють план переходу на 100% ВДЕ, понад 1700 міст в світі дали зобов’язання перейти на 100% ВДЕ до 2050 року, включаючи перше в регіоні СЄКЦА українське місто Житомир”,  – наголосила Світлана Романко, регіональна коордінаторка 350.org в регіоні СЄКЦА.

Команда 350.оrg в Україні стверджує, що це лише початок активних кліматичних дій в країні. До кінця року очікуються, що офіційні зобов’язання перейти на чисті та безпечні джерела енергії візьмуть на себе ще кілька українських міст.

Коментарі facebook

коментар

Не пропустіть:  На Запорізькій ТЕС запровадять систему моніторингу та верифікації парникових газів

Post Author: ecoprostir