Потрібно впроваджувати стандарти ЄС в процедури контролю у портах, – Омелян

Підприємці скаржаться на неправомірні дії екоінспекторів у портах

Необхідно удосконалити порядок екологічного та радіологічного контролю суден в морських портах України – це в інтересах усіх учасників ринку.

Про це заявив міністр інфраструктури Володимир Омелян під час зустрічі в Американській торговельній палаті (АСС), повідомляє прес-служба Мініфраструктури. Учасники зустрічі обговорили питання врегулювання процедури здійснення екологічного та радіологічного контролів в українських портах, процедури відбору проб баластних вод.

“Нам потрібно не збирати штрафи за недотримання норм екологічної безпеки, а, перш за все, запобігати таким випадкам. Щоб це забезпечити, необхідно зробити процедури контролю суден і вантажів у морських портах максимально прозорими і зрозумілими”, – підкреслив Омелян.

Глава Мініінфраструктури зазначив, що всім зацікавленим сторонам, як з боку держави, так і бізнесу, слід вивчити європейський досвід і впровадити стандарти ЄС в процедурах екологічного та радіологічного контролю вантажів і відбору проб баластних вод суден в морських портах. Це буде повністю відповідати інтересам України в рамках виконання Угоди про асоціацію і прибере можливу корупційну складову, дозволить уникнути будь-яких подвійних трактувань вводяться норм і правил.

“Необхідно якнайшвидше розробити простий і зрозумілий порядок взаємодії АМПУ і Держекоінспекції для забезпечення вільного судноплавства і своєчасної доставки вантажів і одночасно – дотримання законодавства про охорону навколишнього природного середовища, недопущення випадків скидання судами забруднюючих речовин в межах акваторії порту або неправомірних дій посадових осіб з боку держави або приватних компаній “, – сказав міністр. 

У зустрічі взяли участь президент АСС Андрій Гундер, міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, керівник Адміністрації морських портів України Райвис Вецкаганс, голова Державної служби морського та річкового транспорту України Дмитро Петренко, заступник голови Державної екологічної інспекції України Віктор Канцурак, а також представники Міністерства фінансів, Державної фіскальної служби і Державної прикордонної служби. 

Нагадаємо, ЄБА оприлюднила заяву про незаконні дії екоінспекторів у морських портах, які призводять до простою суден.  За словами підприємців, середня вартість такого простою на добу становить близько $ 20-30 тис.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir