Мінприроди боротиметься з небезпечними “чужорідними” видами рослин і тварин

У Міністерстві екології та природних ресурсів створено робочу групу, яка розробить організаційні та правові методи боротьби із неконтрольованим проникненням та розповсюдженням так званих інвазійних видів. 

Новостворена група  працює над створенням інформаційної системи екологічних загроз адвентивних (чужорідних) видів України та вивчає можливість складання і затвердження на національному рівні списку видів, що становлять найбільшу загрозу.

Для боротьби з видами-вселенцями також розпочато роботу над Національною Стратегією України щодо боротьби з розповсюдженням інвазійних чужорідних видів.

В Україні відомими прикладами видів-вселенців, які наносять шкоду сільськогосподарським культурам, здоров’ю людини, викликають суттєве зменшення чисельності популяцій місцевих видів є такі рослини, як борщівник, амброзія, серед тварин – колорадський жук, молюск рапана, реброплав мнеміопсіс, йдеться у повідомленні Мінприроди.

Графіка – Мінприроди

За оцінками фахівців, збитки від неконтрольованого розповсюдження нових видів рослин, тварин, становлять у світі від 55 до 248 млрд. доларів США щороку. Боротьба з найбільш небезпечними чужорідними рослинами коштує світові 1,4 трлн. доларів на рік.

Конвенція про біорізноманіття та Бернська конвенція також включають положення про вжиття скоординованих заходів контролю за видами-вселенцями. 

У 2014 році Європейський Союз схвалив директиву, спрямовану на посилення заходів боротьби з видами-вселенцями, а також затвердив список найбільш небезпечних видів.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir