У Мінприроди обговорили з громадськістю відмову від ртуті

В Орхуському центрі Міністерства екології та природних ресурсів відбулося громадське обговорення проекту закону “Про ратифікацію Мінаматської конвенції”, яка передбачає поступову заборону та виробництво деяких приладів зі вмістом ртуті та обов’язкове припинення її видобування.

Мета Мінаматської конвенції — охорона здоров’я людини та довкілля від антропогенних викидів ртуті та її сполук, і передбачає заходи із обмеження її використання та видобутку”, – сказав учасникам обговорення замміністра екології Микола Кузьо. 

Перш за все, йдеться про люмінесцентні лампи із вмістом ртуті, неелектронні вимірювальні прилади (зокрема, термометри та барометри), деякі медичні препарати. Для окремих продуктів, які не мають екологічно безпечних аналогів передбачені винятки.

За нашими оцінками, для бізнесу впровадження конвенції не буде критичним. На сьогодні в Україні виробництво приладів, які забороняє конвенція, відсутнє — мова лише про імпорт. І ми бачимо, що його обсяги на сьогодні — мізерні. З іншого боку, у тих галузях де вміст ртуті має бути заміщено до 2020 року, ратифікація конвенції сприятиме більш швидкому пошуку альтернатив та активізації інвестицій у безпечні технології. Підприємствам у свою чергу буде запропоновано найкращі практики та технології із заміщення ртуті та та її сполук” — зазначив Владислав Марушевський, начальник відділу міжнародної співпраці Мінприроди.  

В Україні нараховується 11 родовищ ртуті, останнє активне родовище припинило свою роботу ще в 90-х роках ХХ століття, а на сьогодні знаходиться на тимчасово окупованій частині Донецької області.

Окремий аспект у впровадженні Конвенції полягає у забезпеченні належної утилізації ртуті та ртутьвмісних препаратів чи обладнання. 

“Конвенцію підписало близько 130 країн, в тому числі — Україна, 94 країни ратифікували конвенцію. На сьогодні документи із ратифікації знаходяться на внутрішньо урядовому погодженні, і важливо провести громадське обговорення саме зараз — коли ми маємо розуміння яким чином ратифікувати і головне — впроваджувати положення конвенції. Ми сподіваємо на підтримку громадськості у подальших консультаціях та обговореннях для найшвидшої ратифікації документу” — підкреслив Кузьо.

Документ доступний для обговорення за посиланням.

Громадське обговорення триватиме ще до 29 липня 2018 року.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir