Офіс ефективного регулювання презентував законопроект про відходи та упаковку

Експерти Офісу ефективного регулювання/BRDO провели системний аналіз регулювання ринку упаковки та підготували Законопроект «Про упаковку та відходи упаковки». 

Законопроект презентував керівник сектору “Енергетика” Олексій Оржель під час конференції “Нова політика управління відходами – шлях до циклічної економіки” .

“Запобігти екологічній катастрофі в країні можна через імплементацію в законодавство принципів «забруднювач платить» і «виробник відповідає». Первісні виробники відходів мають піклуватися про утилізацію відходів, а виробники продукції нести відповідальність за переробку та утилізацію своєї продукції після її споживання. Критично важливим є обмеження використання пластику та стимулювання роздільного збору відходів”, – заявив Оржель, презентуючи документ.

Законопроект BRDO передбачає, зокрема, наступні принципи:

  • Виробник упаковки – ключовий гравець.
  • Обов’язкове маркування упаковки.
  • Введення KPI із запобігання, повторного використання, перероблення та утилізації відходів упаковки.
  • Монетизацію повернення упаковки.
  • Заборону безкоштовного розповсюдження пластикових пакетів та стимули до зменшення попиту на них.
  • Санкції за порушення – до 10% від доходу.
  • Відкриті дані та багатостороння комунікація.

Очікуваним ефектом від впровадження такого підходу є збільшення частки переробки та повторного використання упаковки та її відходів до 60% від загального обсягу їх утворення до 2030 року.

За даними BRDO, з 52-х актів, що складають регуляторне поле сфери поводження з відходами, переважна більшість не досягає своїх цілей, 5 є незаконними, ще 8 – неактуальними. В результаті, понад 94% відходів в Україні підлягає захороненню, 3% спалюється і лише 2,7% переробляється. До слова, в Європі переробляється 55% відходів, а захоронюється та спалюється 25 і 14% відповідно.

Не пропустіть:  В Україні може повноцінно запрацювати електронний облік деревини

Згідно із зобов`язаннями в рамках Угоди про Асоціацію, Україна має реформувати сферу поводження з побутовими відходами та гармонізувати законодавство із вимогами ЄС до 2020 року. Зокрема, прийняти порядок поводження з відходами електронного обладнання, акумуляторів і батарейок та упаковки. При цьому Директива 94/62/ЄС про упаковку та відходи упаковки має бути імплементована вже до кінця 2018 року.

 

 

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir