Екоінспекції повернули право проводити вимірювання викидів та скидів

Верховна Рада прийняла закон № 6530, яким повернула повноваження Держекоінспекції України уповноважувати свої територіальні органи на проведення вимірювань викидів та скидів. За проголосували 229 народних депутатів.

Депутати внесли зміни до закону “Про охорону навколишнього природного середовища”, згідно з якими Держекоінспекція отримує право уповноважити установи, що знаходяться в її управлінні, на проведення вимірювань, не пов’язаних з оцінкою відповідності продукції, процесів і послуг, відповідно до вимог технічної компетентності та незалежності.

Крім того, Держекоінспекція зможе вносити пропозиції про визначення методик вимірювань – і установи обов’язково повинні їх використовувати.

Зі слів міністра екології та природних ресурсів Остапа Семерака, внаслідок скасування механізму атестації вимірювальних лабораторій у 2016 році екологічні інспектори не мали можливості проводити вимірювання, результати яких можна було б підтвердити юридично.

Не пропустіть:  План заходів щодо нової держполітики в сфері клімату внесений на розгляд Кабміну

“Така ситуація особливо шкодила при проведенні кризового моніторингу довкілля у аварійних ситуаціях. Адже це унеможливлювало нарахування збитків”, – сказав він. – “Цією шпариною в законі користувалися усі підприємства-забруднювачі”.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir