Україна із 2020 року розроблятиме інтегровані енергетичні та кліматичні плани – Семерак

Україна прийняла рішення із 2020 року розробляти інтегровані енергетичні та кліматичні плани.

Про це повідомив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак за результатами третього засідання Комітету з питань енергетики та клімату Енергетичного Співтовариства, де були розглянуті Рекомендації із розроблення інтегрованих енергетичних та кліматичних планів для країн-учасників цього об’єднання.

“Це ще один крок до європейської інтеграції енергетичної та кліматичної політик та посилення наших позицій на міжнародній арені щодо запобігання небезпечній зміні клімату”, – сказав Семерак.

Він зазначив, що ЄС останнім часом активно посилює свою інтегровану енергетичну та кліматичну політику на період 2020-2030 років, оскільки на енергетичний сектор припадає найбільша частка викидів CO2.

Розробка таких планів, зокрема, передбачена у Плані заходів з реалізації кліматичної Концепції, розробленому Мінприроди і торік ухваленому Урядом.

Крім того, на засіданні було обговорено результати досліджень щодо розроблення спільних для сторін Енергетичного Співтовариства енергетичних та кліматичних цілей до 2030 року, зокрема з енергоефективності, відновлювальної енергетики та скорочення викидів парникових газів.

“Ми також узгодили з учасниками, насамперед ЄС, позиції на інтенсивних кліматичних переговорах, які відбудуться цього року”, – резюмував міністр.

Також він презентував на Комітеті у Відні розроблену Україною Стратегію низьковуглецевого розвитку до 2050 року, яку найближчим часом має ухвалити Уряд.

Нагадаємо, у вересні 2017 року при Енергетичному Співтоваристві було створено Робочу групу з питань клімату (Climate Action Group), яка за короткий період стала повноцінним Комітетом з питань енергетики та клімату Енергетичного Співтовариства. Його співголовою є Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак та колишній кліматичний Комісар Європейської Комісії Конні Гедегорд. Це нова політична платформа для регіону, де держави-учасники Співтовариства спільно з ЄС – Європейською Комісією та державами-членами – працюють над виробленням і впровадженням енергетичної та кліматичної політики.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir