Мінекології готує автоматизований доступ до інформації про стан довкілля

Міністерство екології та природних ресурсів винесло на громадське обговорення Концепцію створення Загальнодержавної автоматизованої системи “Відкрите довкілля” – інформаційно-аналітичної системи у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів, яка має забезпечити вільний доступу до інформації про стан довкілля та екологічні ризики для безпечної життєдіяльності в Україні.

Про це Екопростору повідомили у прес-службі Міністерства.

“Це перший документ національного рівня, який відкриє  громадянам вільний доступ до інформації про стан довкілля. Надання такої послуги із застосуванням телекомунікаційних технологій та глобальних інформаційних мереж,  сприятиме переходу на якісно новий рівень  державного управління у сфері довкілля. Важливо, що цей механізм підвищить ефективність  діяльності органів виконавчої владі при прийнятті рішень  з питань екологічної  безпеки на території України та у транскордонному контексті”, – йдеться у повідомленні.

Автоматизованою системою “Вікрите довкілля” передбачено створення:

  • новітньої системи управлінської діяльності;
  • гео-порталу екологічних даних із підсистемою екологічного моніторингу та реєстром викидів та перенесення забруднювачів (РВПЗ), аналітичні матеріали про стан довкілля, статистичну інформацію про стан довкілля, інформаційній матеріали неурядових організацій;
  • порталу адміністративних послуг і державних екологічних реєстрів;
  • аналітичної системи моделювання, прогнозування та підтримки прийняття управлінських рішень, звітності, планування, фінансування, здійснення стратегічної екологічної оцінки;
  • системи обміну інформації для моніторингу стану довкілля (для взаємосумісності з державними, європейськими, транскордонними реєстрами, кадастрами, інформаціними ресурсами, системами, Європейським РВПЗ).
Не пропустіть:  Новий сайт допоміг Мінприроди очолити рейтинг відкритості міністерств

В Міністерстві очікують, що окрім досягнення нового рівня державного управління та покращення доступу громадян до екологічної інформації, схвалення Концепції дозволить забезпечити виконання Україною міжнародних зобов’язань у сфері охорони навколишнього природного середовища, зокрема Орхуської Конвенції та Протоколу РВПЗ.

У відомстві наголошують, що створення такої системи є важливим кроком для загальнодержавного процесу модернізації та впровадження механізмів електронного урядування на державному рівні.

Проект розпорядження доступний для громадського обговорення до 1 квітня 2018 р.

 

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir