Україна отримала від ОБСЄ додаткове протипожежне обладнання для зони відчуження, – Мінприроди

Державне спеціалізоване підприємство “Північна Пуща”, що входить до сфери управління Державного агентства України з управління зоною відчуження, отримало від представників ОБСЄ квадрокоптери та автомобільні радіостанцію і антену.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства екології та природних ресурсів.

Ця техніка сприятиме покращенню системи раннього моніторингу та реагування на пожежі у зоні відчуження та забезпечення безпеки персоналу. 1 березня на території Опачицького лісництва відбулася урочиста передача обладнання і перший запуск квадрокоптерів.

Як зазначив заступник Посла, координатор проектів ОБСЄ в Україні Джеффрі Ерліх, обладнання забезпечить зниження ризиків пожеж у зоні відчуження. Також, у співробітницті з Державним агентством України з управління зоною відчуження, Чорнобильським радіаційно-екологічним біосферним заповідником, Головним управлінням Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Київській області планується проведення інформаційної кампанії серед населення, яке проживає на прилеглих територіях, адже більшість пожеж виникає через необережне поводження з вогнем.

“Завдяки обладнанню від ОБСЄ, ми зможемо суттєво покращити системи раннього моніторингу пожеж на нашій території. Зона відчуження забруднена радіоактивними елементами, і тому будь-яке загоряння чи надзвичайна ситуація мають бути виявлені і локалізовані у максимально короткі терміни для недопущення розповсюдження радіонуклідів”, – повідомляє голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Віталій Петрук.

Автомобільна радіостанція та антена дозволять покращити зв’язок між підрозділами рятувальників та підрозділами, що задіяні під час гасіння пожежі.

Також, у планах агентства на 2018 рік – створення міжвідомчого координаційного центру із запобігання пожежам та надзвичайним ситуаціям і їх ліквідації. Центр має забезпечити чітку координацію дій усіх підрозділів та відомств, які залучаються для ліквідації надзвичайних ситуацій у зоні відчуження.

За словами Віталія Петрука, у процесі створення системи раннього моніторингу пожеж та міжвідомчого координаційного центру агентство плідно співпрацює з Лісовою Службою США, щоб обмінятись найкращими практиками та досвідом. Також, минулого року Лісова Служба передала у зону відчуження 5 камер відеоспостереження, які були встановлені на протипожежних вежах.

“Техніка для системи раннього виявлення пожеж дозволить пришвидшити реагування на пожежу. Отримане сьогодні обладнання дасть можливість на місці займання піднятися над пожежею, щоб отримати більш точні результати пожежної розвідки. На основі інформації про силу та напрямок розповсюдження вогню, фахівці прийматимуть рішення про кількість техніки та персоналу, яку потрібно задіяти, та розташування сил. Це сприятиме більш ефективному використанню ресурсів під час гасіння пожежі», – розповідає заступник начальника відділу лісового господарства ДСП “Північна Пуща” Євген Кирилюк.

Навесні у зоні відчуження розпочнеться навчання персоналу, щоб до початку пожежонебезпечного періоду рятувальні загони були укомплектовані операторами квадрокоптерів.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir