Профільний комітет Ради визнав незадовільною роботу тимчасового керівництва Держгеонадр

Комітет Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи визнав незадовільною роботу тимчасового керівництва Державної служби геології та надр, яке перебувало на випробувальному терміні 4 місяці, – першого заступника голови Держгеонадр Миколи Фощія та заступника голови Держгеонадр Олега Кирилюка, який також виконує обов’язки голови відомства.

Про це йшлося під час засідання комітету у вівторок, 19 вересня, повідомляє Укрінформ.

За підсумками засідання парламентський комітет рекомендуватиме проведення нового конкурсу на призначення керівництва.

Водночас попри те, що були запрошені обидва чиновника, на засідання з’явився лише Фощій. Кирилюк був відсутній, оскільки поїхав у відрядження.

Як повідомлялося, Кирилюк і Фощій були призначені зі скандалом на керівні посади в Держгеонадра у травні поточного року. У тому числі – попри рішення Київського апеляційного адміністративного суду. Суд, зокрема, визнав незаконним конкурс на посади заступника та першого заступника голови Державної служби геології та надр України та зобов’язав провести його повторно.

Протягом кількох останніх місяців кілька компаній публічно заявили про перешкоджання їх діяльності з боку Держгеонадр через невидачу ліцензій на видобуток та розробку надр. Зокрема, це “Нафтогаз України”, “Укрнафта”, “Укргазвидобування”, “Східний ГЗК”, “Атомпрофспілка”.

Водночас за даними ЗМІ, близько 90% заявок надрокористувачів, поданих в Держслужбу геології та надр на розгляд упродовж останніх 3 місяців, залишились без розгляду.

Не пропустіть:  До плану дій уряду вперше включено екологічні пріоритети

Окрім цього, за перші 100 днів роботи нове керівництво Держгеонадр провело лише 2 засідання комісії з питань надрокористування, на одному з яких навіть не зібрали кворуму. ЗМІ зазначають, що за цей час прийнято рішення лише щодо геологічного вивчення та видобування піску, води та суглинки, однак жодного стратегічного спецдозволу на видобування нафти чи газу так і не затвердили.

Крім того, у Держгеонадрах ігнорують урядову постанову, відповідно до якої накази повинні публікувати на офіційному сайті відомства впродовж 5 днів.

Попри це, Кабінет міністрів наприкінці серпня вирішив продовжити на місяць строк випробування указаним чиновникам. Випробувальний термін сплив 18 вересня.

За даними ЗМІ, Кирилюк – колишній член Партії регіонів, керівник Житомирської ДАБІ, що підпадав під дію закону про люстрацію. Фощій – колишній гендиректор ДП “Південукргеологія”, був звільнений зі скандалом після того, як аудитор виявив нераціональне використання підприємством державних коштів, багатомільйонні заборгованості з виплати зарплат працівникам та доведення підприємства до банкрутства.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir